Vitaal in balans

Alles wat je moet weten over ergotherapie

Alles wat je moet weten over ergotherapie

Geplaatst op

Voor veel mensen is zelfstandig leven elke dag opnieuw een uitdaging. Omdat het leven niet goed aansluit op hoe het leven er voor deze mensen uitziet. Soms is er sprake van iets dat elke dag opnieuw terugkomt, iets dat niet werkt of gewoonweg niet lukt. Als dit elke dag zo is zorgt dit voor een behoorlijke uitdaging die uiteindelijk flink tegen zal staan.

 

Met ergotherapie wordt er naar de kwaliteit van leven gekeken en wat er nodig is om deze waar mogelijk te verbeteren. Er wordt een brede blik geworpen op iedere taak. Je hebt het misschien niet in de gaten maar elke handeling bestaat uit allemaal kleine stapjes. Als er niets aan de hand is gaat dit vaak vanzelf, maar wanneer er wel iets aan de hand is gaat dit vaak niet meer vanzelf en is het een uitdaging geworden. Door het inzetten van goede en houdbare hulpmiddelen en oplossingen neemt de kwaliteit van leven vaak weer toe. 

Hulpmiddelen en ondersteuning

In sommige gevallen zijn hulpmiddelen en de nodige ondersteuning voldoende om weer kwaliteit van leven te bereiken. Je kunt dan denken aan hulpmiddelen in huis, waardoor de dagelijkse taken weer mogelijk worden. Maar zeker ook aan ondersteuning door verpleging voor bepaalde taken die nu een uitdaging zijn. Een ergotherapeut heeft goed zicht op wat nodig is of mogelijk voor een betere kwaliteit van leven kan zorgen. 

 

Vaak komt bij het eerste gesprek al naar voren waar tegenaan gelopen wordt. Waarna er voor deze zaken vast besproken zal worden wat een mogelijke oplossing is. En gaandeweg zullen er dan ook andere problemen die gezien worden meegenomen worden. Hoewel het aanpakken van de voornaamste problemen vaak zorgt voor meer ruimte bij andere taken.

Aanpassingen en aanpak

Het kan ook nodig zijn om echte aanpassingen te kiezen. Vaak samen met een doeltreffende aanpak. Waarbij je kunt denken aan aanpassingen om zelfstandig te blijven wonen of goed voor jezelf te kunnen zorgen. Voor de een zijn dit aanpassingen in de woning en badkamers en bed en voor de ander is dit hulp om voor gezonde voeding te kiezen. 

Wanneer je het dus over ergotherapie hebt is dit vaak de schakel die zorgt dat zaken in het dagelijks leven weer wat makkelijker worden. Zodat de kwaliteit van leven zal toenemen en verbeteren.

 

Het is dan ook nooit zo dat een ergotherapeut zelf beslist. Dit gaat altijd in overleg met een andere specialist of behandelend arts. Het gaat hier dus alleen om het in kaart brengen.

Gerelateerde berichten

Het belang van vroege kinderjaren in de ontwikkeling van je kind

De vroege kinderjaren zijn een cruciale periode in de ontwikkeling van een kind. Vanaf het moment van geboorte begint de opvoeding en educatie een...

Lees meer

Een Frisse Slok: Hoe een Waterfilter op de Hoofdleiding Jouw Drinkwater Veiliger Maakt

Een gezonde en stralende huid begint van binnenuit, en een waterfilter op hoofdleiding kan je een heel eind op weg helpen. Ons lichaam bestaat voor...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden