De laatste technologische uitvindingen voor in je keuken
Geplaatst op
Onze keuken is in volle evolutie. Vergeleken met een keuken van pakweg tien jaar geleden zijn ze nog nauwelijks te herkennen. We hebben bij de keuze van nieuwe keukens of bij hun renovatie ook meer en meer aandacht voor het milieuaspect. Waterzuiveringsmethoden en waterontharders zijn daarvan het belangrijkste resultaat. Maar wat zijn de mogelijkheden op dit vlak?
Waterzuivering voor je keuken
Leidingwater wordt dagelijks op vele parameters gecontroleerd. In sommige provincies of regio’s volstaat dat blijkbaar niet. Leidingwater heeft dan vaak een slechte (chloor) geur en smaak en is niet altijd even helder. Bacterieel kan er spijtig genoeg ook altijd wel iets verkeerd gaan. Zowel binnen als buiten kunnen er zich allerlei problemen voordoen. Vaak liggen ook verouderde leidingen aan de basis van onzuiver water. Oude waterleidingen brengen schadelijke stoffen en vooral lood en ijzer in je kraanwater.
Flessenwater is niet de oplossing
Velen zoeken de oplossing van hun drinkwaterproblemen in flessenwater. Maar uit de resultaten van recente onderzoeken blijkt dit zeker geen goed idee. Flessenwater is duur en slecht voor ons leefmilieu. Dan is het plaatsen van een eigen waterzuivering en van een waterontharder een beter en goedkoper idee.
Waterzuivering met speciale kranen
Huishoudelijke waterzuiveraars bestaan uit kranen gemaakt van koolstof, zilver en- of keramiek en met filters die gemiddeld 0,2 micron filteren. Deze filters maken je kraanwater vrij van alle mogelijke bacteriën, schadelijke zware metalen, chemicaliën, hormonen en medicijnresten. Daar bovenop geven ze het water een aangename geur en een betere smaak.
Soorten waterontharders
Wil je ook je eigen waterontharder? Ontharders bestaan in meerdere soorten. Zo heb je de keuze uit ontharders met een magneet, een filter of een met ionenwisseling. Ontharden met een magneet is gebaseerd op het feit dat mineralen zoals calcium en magnesium kristalliseren. Dat veroorzaakt kalkafzetting. Een magnetische waterontharder voorkomt dit met behulp van een sterk magnetisch veld. Dat zorgt er voor dat de kalk uit je leidingwater niet kristalliseert. Kalk wordt met dit systeem dus niet verwijderd. Het magnetische veld werkt plaatselijk tot op een afstand van gemiddeld drie meter. Alle leidingen in je woning ontkalken lukt dus niet.
Water ontharden met filtratie
Ontharden lukt ook met een filter, meestal met een actieve koolfilter die de kalk uit het water haalt. Met zo een filter maak je het kraanwater wél vrij van kalk. Dit soort filter verwijdert ook andere stoffen uit het water waardoor de kwaliteit van het kraanwater gevoelig verbetert. Je bepaalt vooraf hoeveel micron moet gefilterd worden. Meestal kiest men voor een filtering van 0,2 micron.
Met ionenuitwisseling
De meest gebruikte manier om leidingwater te ontharden die die met ionenuitwisseling. In dit geval bevat de filter hars en een vat met regeneratiezout. De harsbolletjes in de cilinder trekken kalkdeeltjes aan. Door het toevoegen van water ontstaat op relatief korte termijn pekelwater die de verzadigde hars regelmatig spoelt. Samen met dit mengsel van water en pekel wordt de aanwezige kalk afgevoerd. Dit systeem wordt vooral aangeraden voor privé gebruik. Hou er rekening mee dan dat één liter hars gemiddeld vijftig liter water per uur kan ontharden. Deze hoeveelheid is van meerdere factoren afhankelijk, in de eerste plaats van de soort hars die je gebruikt. Ook de hardheid van het kraanwater speelt hierbij een hoofdrol. Hard water heeft een gemiddelde hardheid van tussen de zes en acht Duitse graden. Je krijgt zacht water als alle aanwezige kalk 0 Duitse graden bereikt. Zacht water krijg je wanneer alle kalk is teruggebracht naar 0 Duitse graden.
Gerelateerde berichten
Microdosering van psilocybine: een nieuwe horizon in mentaal welzijn
In de afgelopen jaren heeft de interesse in microdosering van psychedelica, met name psilocybine, een opvallende opmars gemaakt. Psilocybine, het...