Nederland staat wereldwijd bekend om zijn progressieve drugs beleid, hoewel het maar de vraag is in hoeverre dit helemaal terecht is. Toch komen er elk weekend weer vele Britten het Kanaal over gestoken om zich in Amsterdam te goed te doen aan het groene genotsmiddel waar ons land bekend om staat. Een belangrijk punt in het Nederlandse drugs beleid is dat bezit van wiet en de verkoop ervan niet strafbaar is, maar dat het verbouwen ervan is dat niet legaal is. Maar gelukkig zijn er nog vreemdere dingen in het beleid, vooral die betrekking hebben tot het maken van paddo’s.

De onderwereld(?)

Paddo’s zijn in Nederland illegaal en niet gedoogd zoals wiet dat wel is. Toch kan je gewoon legaal een mushroom growing kit, waarmee je dus zelf paddo’s kan maken. Hoe kan het dan dat dat gewoon legaal is, terwijl het eindproduct illegaal is? Zo lang de paddo’s niet boven de grond uit steken zijn ze nog legaal, maar zodra ze het licht zien, zijn ze illegaal. Hoewel de sporen verkopen kennelijk gewoon mag, is het wel illegaal om het eindproduct te bezitten of te verkopen.

Psilocybine mexicana

De werkzame stof in paddo’s is psilocybine. Deze stof is dat wat de trip veroorzaken kan en wat er voor zorgt dat je kan gaan hallucineren van paddo’s. Echter zit deze stof in meer dan alleen paddo’s. Ook in bepaalde soorten truffels kan deze stof worden aangetroffen. Zogenaamde magic truffles worden erop gekweekt om de stof psilocybine te bevatten en hebben daardoor eigenlijk gewoon hetzelfde effect als paddo’s. Gek is echter dat deze truffels wel gewoon legaal zijn. Omdat ze onder de grond groeien zijn het technisch gezien geen paddo’s en daarom zijn ze dus gewoon legaal.

Wiet

De productie van wiet is illegaal, in tegenstelling tot de consumptie, verkoop en het bezit. Doordat het gebruik en het bezit gewoon legaal zijn in Nederland, is het eigenlijk heel vreemd dat de teelt illegaal is. Immers, voor het kunnen gebruiken en bezitten van wiet, zal er toch echt eerst wiet geproduceerd moeten worden, dus eigenlijk sta je iets toe, terwijl je daarvan zeker kan weten dat er criminaliteit achter zit.

Het Nederlandse drugsbeleid is misschien ooit wel progressief geweest, maar is inmiddels op een aantal punten achterhaald en verouderd. Het vereist opnieuw aandacht van de politiek, maar deze is helaas koppig hierin en staat niet in voor verandering, want het is toch gewoon goor spul?