Vitaal in balans

Een gezonde mond voor een vitaal lichaam

gezond gebit en lichaam

Een gezonde mond voor een vitaal lichaam

Geplaatst op

Elke dag flossen en tanden poetsen helpt niet alleen om het gebit en de mond gezond en fris te houden, ook de rest van je lichaam heeft veel baat bij een goede mondgezondheid. Verschillende kwalen kun je voorkomen door je tanden en kiezen schoon te houden.

 

Hart- en vaatziektes en andere ontstekingen

Ontstekingen in de mond worden vaak veroorzaakt voor bacteriën. Deze blijven niet alleen in de mond aanwezig maar verplaatsen zich onder andere met het speeksel door het hele lichaam. Verschillende onderzoeken hebben al eens aangetoond dat deze ziektekiemen elders problemen kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld in de bloedvaten. Wanneer ze hier schade aanrichten kunnen er allerlei hart- en vaatziektes ontwikkelen.

Ook hebben onderzoekers al eens de link gelegd tussen reuma en tandvleesontsteking. Bij reuma ontstaan er ontstekingen in de gewrichten, beide aandoeningen blijken qua uitwerking veel gemeen te hebben.

 

Zelfvertrouwen

Een slecht gebit en/of een stinkende adem zijn beiden niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Het kan je beperken in sociaal contact of je zelfbeeld aantasten. Een prachtige glimlach is niet alleen goed voor het zelfvertrouwen, een schoon gebit zorgt er ook voor dat je je eten goed kan kauwen en dat je minder vaak last hebt van gevoelige tanden of kiespijn.

 

Zwangerschap

Bij verschillende vrouwen gaat het tandvlees ontsteken tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen blijkt dit invloed te kunnen hebben op onder andere het geboortegewicht van de baby, aldus enkele onderzoeken. Alleen de mogelijkheid van een link is al reden genoeg om tijdens de zwangerschap wat extra tijd te besteden aan het onderhoud en schoonhouden van het gebit.

 

Je hele lichaam heeft dus profijt van een goede mondgezondheid. Poets minimaal 2x per dag je tanden en gebruik flos of tandenstokers om je tanden schoon te houden. Ga ook regelmatig voor controle naar je tandarts, zodat eventuele problemen op tijd worden ontdekt en ernstige problemen worden voorkomen.

Bron: American Dental Association, “Healthy mouth, healthy body”.

Gerelateerde berichten

Tips voor het bereiden van gezonde maaltijden in weinig tijd

In een wereld waar tijd kostbaar is en het leven drukker lijkt dan ooit tevoren, kan het een uitdaging zijn om gezonde maaltijden op tafel te zetten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden