Vitaal in balans

Hoe gezond ben jij? Kijk naar de kleur je tong!

Hoe gezond ben jij? Kijk naar de kleur je tong!

Geplaatst op

Er zijn erg veel manieren om te controleren hoe gezond je nu eigenlijk bent. Je kunt een huisarts een complete check laten uitvoeren en daar komen verschillende dingen aan bod. De huisarts zal ongetwijfeld vragen of je je tong wil uitsteken. Hij kan deze dan bekijken en een diagnose stellen. Ook je tandarts zal hier misschien iets over kunnen vertellen. Maar wat zegt de kleur van tong nu eigenlijk over je algehele gezondheid? In deze blog lees je hier meer over!

Witte tong

Heb je een witte of een bleke tong? Dan kan dit een indicatie zijn van een ijzergebrek, bloedarmoede of een glutenallergie. Het kan ook een teken zijn van een lage weerstand. Een witte kleur tong is een indicatie dat de balans tussen de verschillende bacteriën en andere micro-organismes op de tong scheef is.

Rode tong

Een rode tong kan een indicatie zijn van een tongontsteking. De rode kleur wordt in dat geval veroorzaakt door een toename aan bloed in de tong. Een tongontsteking kan een indicatie zijn van een hartstoornis of een probleem met de bloedsomloop. Ook kan het een vroeg symptoom zijn van een virale infectie zoals herpes of een gistschimmelinfectie.

Paarse tong

Een paarse tong komt niet veel voor. Het kan een indicatie zijn van een sterke ondervoeding en/of een tekort aan de essentiële vitamine B2. Is de tong paars-rood, dan kan het een indicatie zijn van een longaandoening, slechte bloedsomloop of teveel suiker in het lichaam.

Zwarte tong

Een zwarte tong is, hoewel het er erg afschrikwekkend uit ziet, niet ernstig. Het is een goedaardige aandoening. Het is in veel gevallen een indicatie van een gistschimmel en kan veroorzaakt worden door o.a. bijwerkingen van medicijnen, roken, koffie drinken, alcoholgebruik of uitdroging.

Bruine tong

Heb je een bruine tong? Dan kan dit een vroeg teken zijn van melanoom/huidkanker. Raadpleeg dus direct een arts op het moment dat je constateert dat je tong bruiner is dan wat normaal is.

Gerelateerde berichten

Tips voor het bereiden van gezonde maaltijden in weinig tijd

In een wereld waar tijd kostbaar is en het leven drukker lijkt dan ooit tevoren, kan het een uitdaging zijn om gezonde maaltijden op tafel te zetten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden