Vitaal in balans

Hoe weet je of je hoogbegaafd ben

Hoe weet je of je hoogbegaafd ben

Geplaatst op

Hoogbegaafd zijn is een heel breed begrip. Op de vraag ‘ben ik hoogbegaafd?’ is ook niet gelijk antwoord op. Waarom is het een breed begrip? Omdat het bij iedereen heel erg verscheelt. Dat is bij kinderen zo maar ook als je een hoogbegaafd volwassene bent. 

Test 

Het makkelijkste om er achter te komen of je hoogbegaafd bent is door het maken van een test. Hiervoor heb je officiële testen, maar je hebt hier ook een aantal online testen voor. Het verscheelt per test of je hoogbegaafd bent. Bij de ene test ben je dat met een IQ van 130 en bij een andere test kan het zijn bij een IQ van 140. Hierom moet u goed de uitslag lezen van de test. 

Kenmerken 

Er zijn natuurlijk meerdere kenmerken aan hoogbegaafd zijn. De meest bekende die zowel bij iedereen bekend is, is het snelle leren en denken van hoogbegaafde. Hoogbegaafde mensen leggen snel verbanden en leren snel. Zeker van jongs af aan leren deze mensen snel. Voordat ze als kind leren lezen op school. Kunnen de meeste hoogbegaafde kinderen al lezen. Dit is één van de vele kenmerken die hoogbegaafden hebben 

Hoogbegaafde mensen zijn heel erg op zoek naar uitdaging. Ze willen niet de gemakkelijke weg bewandelen maar overal moeite voor doen. Als er te weinig uitdaging is zorgen ze zelf wel voor uitdaging (zo ver als mogelijk is) en maken ze van makkelijke dingen een heel complex iets dat voor een ander niet te begrijpen is. Om deze reden zijn hoogbegaafde mensen ook snel ongeduldig. Als iemand iets niet snel begrijpt worden ze geïrriteerd en ongeduldig. Dit komt omdat hun denksnelheid veel sneller is als van een gemiddeld mens. 

Een ander kenmerk dat deze mensen hebben is dat ze erg creatief zijn. Dit werkt zeker vaak in hun voordeel. Ook als volwassene werkt dat erg in het voordeel omdat je problemen heel creatief kan oplossen. 

Als laatste valt het op dat hoogbegaafde volwassene erg emotioneel zijn. Hoogbegaafde mensen kunnen hun emoties goed aanvoelen en om die reden ook goed uiten. Dit kan nog al heftig overkomen. Omdat ze niet altijd anderen begrijpen, dus ook hun grapjes en opmerkingen niet. Kunnen ze het snel erg persoonlijk opvatten. Dit is dan niet de bedoeling van de persoon die de opmerking maakt. Maar omdat hoogbegaafde mensen het persoonlijker opvatten, hun emoties meer uiten kan het uitpakken tot een conflict. 

Verschillend 

Elke hoogbegaafde is anders. Dit wil ik zeker duidelijk maken aan je. De ene is veel emotioneler als de ander. En de ene is ook veel meer op uitdaging uit. Vaak worden hoogbegaafde mensen in één hokje gestopt. Maar iedereen is anders, en elke hoogbegaafde reageert anders. 

Gerelateerde berichten

Microdosering van psilocybine: een nieuwe horizon in mentaal welzijn

In de afgelopen jaren heeft de interesse in microdosering van psychedelica, met name psilocybine, een opvallende opmars gemaakt. Psilocybine, het...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden