Lenzen zijn erg praktisch om goed te zien. Lenzen kunnen alleen schadelijk zijn als je ze te lang in hebt gehad, vaak voel je dat ook wel aan je oog. Maar kunnen de lenzen ook zorgen voor hangende oogleden?

 

Effecten van lenzen op het oog

Vooral het in- en uitdoen van de lenzen kan invloed hebben op de flexibiliteit van de oogleden. Bij het indoen wordt vaak het bovenste ooglid iets wat opgerekt, hetzelfde geldt bij het uitdoen. Omdat het dagelijks gebeurt, kan de spier die het bovenste ooglid openhoudt oprekken. Als de spier verslapt kan het zorgen voor een hangend ooglid.

 

Harde of zachte lenzen

Eerder was al bekend dat mensen die langere tijd harde contactlenzen dragen risico lopen op een hangend ooglid. Ongeveer 1 op de 10 mensen die langer dan 10 jaar harde lenzen gebruiken lopen kans op dit effect. Zachte lenzen blijken echter ook hangende oogleden te kunnen veroorzaken, onder andere door een lichte wrijving bij het knipperen. Het bovenste ooglid kan ook geïrriteerd raken door de lens zelf of de lenzenvloeistof.

 

Stoppen met lenzen?

Mocht je oog enigszins geïrriteerd zijn geraakt door het dragen van lenzen dan is het raadzaam om tijdelijk de lenzen een tijdje niet in te doen. Als je harde lenzen draagt, kun je overwegen om over te stappen naar zachte lenzen. Mensen ervaren deze vaak als comfortabeler omdat ze dunner zijn en makkelijker in te brengen zijn. Naast maandlenzen zijn er ook daglenzen, die zeer comfortabel zitten en dagelijks vervangen worden.

 

Ooglidcorrectie

Een hangend bovenste ooglid (medische term ptosis) zorgt voor minder zicht. Vaak zorgt het ook voor een vermoeid gevoel, omdat de spieren rond de ogen extra moeten werken. Een oplossing voor het probleem is een bovenooglidcorrectie, waarbij in het algemeen de spier naar het bovenste ooglid iets wordt ingekort. Als er een teveel is aan huid wordt dit meteen verwijderd, zodat er na de behandeling weer vrij zicht is.