Het coachen van een team of een groepsles is altijd een intimiderend concept voor mij geweest. Ik werk liever met z’n tweeën. Wat ik het meest waardeer aan personal training is het één-op-één gesprek met een klant. Voor mij is dat waar coaching relaties echt worden opgebouwd.

Ik heb met verschillende cliënten gewerkt: zakenmensen, herstellende verslaafden, tieners die worstelen met gewichtstoename, zwangere vrouwen, vrouwen na de bevalling en mensen die terugkomen van een blessure.

Wat ik vaak ontdekte in coach-cliënt gesprekken was dat de pareltjes van wijsheid net zo vaak van de cliënt kwamen als van mij. In feite kan ik me nog steeds veel van deze gesprekken voorstellen en waar ze plaatsvonden, toen ik deze krachtige levenslessen herhaalde en in de loop van de tijd in mijn coachingspraktijk integreerde.

Zodat ook jij je voordeel kunt doen met deze wijze woorden, volgt hier een korte lijst van inspirerende, gezondheidsgerelateerde levenslessen die mijn all-star cliënten tussen de lunges en pull-ups door hebben geleerd.

Krachtige levenslessen geleerd uit persoonlijke training

  1. Ga weg als het feest “heet” is. Ook wel bekend als: niets goeds gebeurt na middernacht voor je lichaam, geest of reputatie.

Als je op zoek bent naar een groep karakters, zou ik je doorverwijzen naar bedrijfsleiders die in de kleine uurtjes trainen. Zij hebben hard gewerkt voor hun positie in het leven en hebben moeten jongleren met ongelooflijke prioriteiten en stress om hun succes te behouden. Elk van deze mensen heeft zo zijn eigen gouden regels, maar het principe van “vroeg vertrekken” heb ik meer dan eens gehoord in de vele steden waar ik heb gewerkt.

Er is veel dat in deze les kan worden gerold, maar in zijn eenvoudigste termen is de boodschap: je wilt nooit de persoon zijn die in de belangrijkste krantenkop van een sociale functie staat als je een reputatie te onderhouden hebt. Bovendien, als je verwacht een kantoor te leiden als je maandag weer aan het werk bent, kun je maar beter uitgerust zijn, klaar staan en getraind hebben voordat je op komt dagen.

Uitgelicht: Personal trainer Delft | THUIS | Vrouwelijke trainers | Coronaproof (Tip!)

  1. Als je terugkomt van een fitnessonderbreking, probeer dan alles een beetje te doen, maar met mate.

Post-partum cliënten zijn een opgewonden groep. Misschien zijn het de zes tot acht weken zonder beweging na de bevalling, of de eerste ontsnapping om iets voor jezelf te doen terwijl je leven plotseling helemaal om iemand anders draait. Deze cliënten leerden me het principe van het “smorgasbord” van oefeningen. Met andere woorden – als je voor het eerst weer in de sportschool bent na een lange pauze, is het het beste om van alles een beetje te doen.

Als je een tijdje uit de sportschool bent geweest, kan het zijn dat je uithoudingsvermogen minder is. Wat ik van deze cliënten leerde was dat hun hyperbewustzijn voor vermoeidheid in combinatie met hun vastberadenheid om door te gaan het beste maakte om korte periodes van een verscheidenheid aan oefeningen te combineren.

Bijvoorbeeld, het voltooien van een circuit van 1 set van 20 verschillende oefeningen die je ongeveer 30 seconden per stuk kost is een gemakkelijker psychologische eis en uithoudingsvermogen eis dan het proberen te doen van een activiteit gedurende 10-15 minuten.  Bovendien zul je minder pijn hebben en meer geneigd zijn om terug te komen voor je tweede training.

  1. De wet van de gemiddelden: focus op een set gezonde gewoonten en streef ernaar om de meeste van hen dagelijks te doen.

Hmm, klinkt deze veel als de Whole Life Challenge? Dat doet het zeker. Ik hoorde deze “denkwijze” van een cliënt zo’n zestien jaar geleden. Ze studeerde rechten en, zoals dat bij rechtenstudenten vaak gaat, werd ze overspoeld door stress, late studie-uren en had ze weinig energie over om te sporten.

Haar principe was om deze eenvoudige handvol gewoonten aan te houden: “eet goed, beweeg, en slaap goed.” Ze zou ernaar streven om twee van deze drie dingen te doen elke dag op zijn minst, en niet te slaan zichzelf zo lang als ze maakte die twee dingen gebeuren.

Natuurlijk kan je handjevol doelen zich uitstrekken tot de 7 dagelijkse gewoonten van de Whole Life Challenge. Maar wat je gewoontes ook zijn, het belangrijkste is om te erkennen dat als je meer dan de helft van je gewoontedoelen haalt, je langzaam de weegschaal laat doorslaan ten gunste van gezondheid op de lange termijn.

Tip: personal trainer voor mannen

  1. Heal thyself; want wat je vandaag besluit te doen (of niet te doen), kan je op de lange termijn beïnvloeden.

Ik heb in mijn carrière een paar keer in universiteitsscholen gewerkt en het trainen van professoren was echt een feest. Op een keer gaf ik een professor die bijna met pensioen ging de opdracht om 10 split squats te doen op elk been. Ze zette zich op voor haar eerste herhaling, wankelde, en herstelde. Ze zei: “Ik had mijn fysiotherapie moeten afmaken.”

Dit was nog nooit eerder ter sprake gekomen tijdens onze trainingssessies, dus vroeg ik wanneer de fysiotherapie was en waarvoor die was. Ze had ongeveer veertig jaar eerder haar enkel gebroken en nooit haar fysiotherapie-afspraken afgemaakt en ook niet haar volledige enkelmobiliteit teruggekregen na de operatie. Vervolgens vroeg ze me om al mijn andere klanten te vertellen dat ze hun fysiotherapie-afspraken moesten afmaken als ze ooit geblesseerd zouden raken.