Vitaal in balans

Psycholoog voor depressies

Psycholoog voor depressies

Geplaatst op

Somberheid is een emotie die voor veel mensen niet onbekend voorkomt. Iedereen heeft wel eens een periode waarin hij wat minder positief is. In de meeste gevallen is de reden daarvoor ook aan te wijzen en duurt dit niet langer dan een paar weken.

Het wordt een ander verhaal als dat sombere gevoel langer dan die paar weken aanhoudt en je nergens zin in hebt. Voel je je behalve neerslachtig ook onrustig, moe en waardeloos? Dan is er mogelijk sprake van een beginnende depressie  en wordt het tijd om in actie te komen.

Depressie psycholoog of huisarts

Je zal niet de enige en eerste zijn die last heeft van depressieve gevoelens. Als je er vanaf wil, zijn er diverse mogelijkheden. Naar je huisarts gaan kan een eerste goede stap zijn. Als je er vaker bent geweest, kent hij jou en is daardoor de drempel vast ook lager. Een eerste gesprek kan je dus prima met hem voeren. Dat lucht meestal al aardig op. Maar om je klachten te verminderen, zal er meer moeten gebeuren. Soms helpen een paar online gesprekken met een psycholoog of therapeut. Het kan ook zijn dat deze voorstelt om in therapie te gaan.

Werk je ver van huis of ben je voor langere tijd in het buitenland? Dan kan je je huisarts alleen telefonisch spreken. Maar de volgende stap kan je juist makkelijker zetten door de moderne, toegankelijke online mogelijkheden.

Wat je zelf kunt doen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om aan je herstel te werken. Probeer structuur te krijgen in je leven, voor zover je dat niet hebt. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Ga iedere dag naar buiten, al is het maar voor een korte wandeling. Eet regelmatig en gezond. Sport en blijf werken. Houd contact met anderen.

Depressie psycholoog behandelplan

Uiteraard zal de psycholoog eerst onderzoeken of je inderdaad een depressie hebt. Vaak krijg je daarom een vragenlijst die je moet invullen. Wil je hulp bij een depressie? In een paar gesprekken bepaalt de psycholoog vervolgens wat jou het beste kan helpen, wat het effectiefst is. Mogelijk vraagt hij je ook om een dagboek bij te houden, waardoor je meer zicht krijgt op wat er speelt en hoe jij daarmee omgaat. De psycholoog leert jou o.a. anders te kijken naar jezelf en naar jouw omgeving. Je leert ook anders om te gaan met wat jou somber maakt. Al schrijvende zal je zien dat je vooruitgang boekt.

Ook als je tijdelijk niet in je vertrouwde omgeving bent en niet naar een psycholoog kan, is er hulp voorhanden. Een psycholoog kan ook online prima naar jou luisteren, vragen stellen en je helpen stappen te zetten.

Gerelateerde berichten

Tips voor het bereiden van gezonde maaltijden in weinig tijd

In een wereld waar tijd kostbaar is en het leven drukker lijkt dan ooit tevoren, kan het een uitdaging zijn om gezonde maaltijden op tafel te zetten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden