Vitaal in balans

Slissen: wanneer ga je naar de logopedist?

Slissen: wanneer ga je naar de logopedist?

Geplaatst op

Je kind slist bij het uitspreken van woordjes met een s en je twijfelt wat je moet doen: afwachten totdat het beter leert spreken op de basisschool of direct naar de logopedist. In dit blog leggen we uit wat slissen is, welke negatieve gevolgen het kan hebben en wanneer je professionele hulp moet zoeken.

Wat is slissen?

Bij slissen wordt de s onjuist uitgesproken, maar ook de z-, sj- en zj-klank worden dan verkeerd verwoord. Slissen ontstaat tijdens de ontwikkeling van de spraak en we maken onderscheid tussen twee soorten: interdentaal en lateraal slissen.

Interdentaal slissen

We spreken van interdentaal slissen wanneer men de tong tegen de tanden aandrukt bij het uitspreken van de s-klank. Dit is de meest voorkomende vorm van slissen.

Lateraal slissen

Wanneer de tong links of rechts tegen de tanden wordt gedrukt bij het uitspreken van de s-klank, dan noemen we dat lateraal slissen. In dat geval is een vervormde s hoorbaar.

Veelvoorkomende oorzaken van slissen zijn onvoldoende kaakstabiliteit, zwakke mondspieren, onjuiste sliktechniek en/of mondgewoontes zoals duim- of vingerzuigen.

Welke negatieve gevolgen bestaan er?

Laten we voorop stellen dat ieder kind uniek is en heeft zijn eigen uitspraak heeft. Toch kan slissen zorgen voor slechte verstaanbaarheid en onduidelijke communicatie. Zeker als een kind ouder is kan dat leiden tot negatieve opmerkingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld van andere kinderen op school. Daarnaast leidt slissen tot een verandering in de stand van het gebit, waardoor een beugelbehandeling zelfs teniet kan worden gedaan!

Wanneer ga ik naar de logopedist?

Als je kind begint met praten en slist, betekent dat niet direct dat je professionele hulp moet zoeken. Toch behandelen logopedisten kinderen al vanaf het derde levensjaar. Twijfel je of je kind slist? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak bij een logopediepraktijk bij jou in de buurt. Veel praktijken bieden namelijk de mogelijkheid om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen, bijvoorbeeld bij De Praatmaat Groep logopedie in Amsterdam. Tijdens zo’n gesprek maak je op rustige wijze kennis met de werkwijze van het personeel en omgeving van de praktijk.

 

“Wist je dat een behandeling door een logopedist in veel gevallen vergoed wordt vanuit de basisverzekering?”

 

Naast slissen helpt logopedie ook om andere slik- en spraakproblemen te verhelpen, zoals stotteren en trillingen in de stem. In onderstaande video legt een specialist van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) uit wat logopedie voor jouw kind kan betekenen en wanneer het raadzaam is om professionele hulp te zoeken.

Gerelateerde berichten

Zo haal je het maximale uit je nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn. Het verbetert je stemming, verhoogt je productiviteit en helpt je lichaam...

Lees meer

Lange afstand wandelen? Zo bereid je je goed voor

Lange afstand wandelen is een geweldige manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, de natuur te verkennen en fysiek actief te zijn. Of je nu...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden