Vitaal in balans

Tandartsen plaatsen steeds minder amalgaam vullingen

Tandartsen plaatsen steeds minder amalgaam vullingen

Geplaatst op

Tandartsen in Nederland plaatsen op dit moment al bijna geen amalgaam (grijze) vullingen meer. Echter worden nu ook de Europese regels extra verscherpt. Het is sinds deze maand bijvoorbeeld niet meer toegestaan om deze grijze vullingen te plaatsen op melktanden van kinderen jonger dan 15 jaar en in het gebit van vrouwen die zwanger zijn, of borstvoeding geven.

Negatieve reputatie

Hoewel het vulmateriaal amalgaam stevig en slijtvast is, wordt het plaatsen hiervan op Europees niveau steeds meer ingeperkt. Deze grijze vullingen worden gemaakt van kwik en metaalpoeder, wat geassocieerd wordt met gezondheidsrisico’s. Het gebruik van amalgaam is hierdoor in een aantal Europese landen al verboden.

Grijze vullingen vanaf 2030 verboden

In Nederland worden deze vullingen al bijna nooit meer geplaatst. Dit komt omdat deze vullingen opvallen in het gebit en er een groter deel van een tand of kies afgeslepen moet worden. Vanaf 2030 wordt het gebruik van deze vullingen in Europa waarschijnlijk compleet verboden.

Witte composiet vullingen

In Nederland worden gaatjes al bijna altijd gevuld met witte vullingen van composiet, glasionomeercement of compomeer. Tandartsen maken hierbij vaak de keuze voor composiet, dit is één van de stevigere vulmaterialen. Compomeer vullingen worden vaak toegepast in het (tijdelijke) melkgebit en glasionomeercement vullingen worden geplaatst op minder kwetsbare plekken.

Het voordeel van deze witte vullingen is dat het minder opvalt, doordat de kleur vaak goed aansluit op de kleur van de tanden. De vullingen kunnen echter wel verkleuren en slijten. Het kan na enkele jaren nodig zijn de vulling te vervangen.

Grijze vullingen veilig laten vervangen

Grijze vullingen kun je bij je tandarts veilig laten vervangen voor witte vullingen, bijvoorbeeld bij deze tandarts in Amsterdam. Heb je grijze vullingen en wil je hier vanaf? Maak van te voren een afspraak en laat weten waarvoor je komt. De tandarts of de assistent kan je vervolgens meer vertellen over de protocollen van de praktijk.

Gerelateerde berichten

Tips voor het bereiden van gezonde maaltijden in weinig tijd

In een wereld waar tijd kostbaar is en het leven drukker lijkt dan ooit tevoren, kan het een uitdaging zijn om gezonde maaltijden op tafel te zetten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden