Tijdens de feestdagen wordt er veel gefeest met familie en vrienden. Hier horen vaak uitgebreide maaltijden bij. Voedselveiligheid is hierbij van groot belang. Volg deze eenvoudige tips om tijdens de vakantie veilig te zijn tegen voedselvergiftiging of door voedsel overgedragen ziekten.

Was je handen

Was je handen met water en zeep voor en na het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees, rauwe eieren of ongewassen groenten, en voor het eten of drinken.

Kook het voedsel grondig

Vlees, gevogelte, zeevruchten en eieren kunnen kiemen bevatten die voedselvergiftiging veroorzaken. Gebruik een voedselthermometer om er zeker van te zijn dat deze voedingsmiddelen op de veilige minimum interne temperatuur zijn gekookt. Roosters, koteletten, biefstukjes en verse ham moeten 3 minuten rusten nadat ze uit de oven of grill zijn gehaald.

Houd voedsel buiten de “gevarenzone”

Bacteriën kunnen snel groeien bij kamertemperatuur. Nadat het voedsel is gekookt, houd warm en koud voedsel warm en koud. Koel of vries voedsel dat snel bederft binnen 2 uur in. De temperatuur in je koelkast moet ingesteld zijn op of onder 4°C en de vriezer op of onder -18°C.

Gebruik gepasteuriseerde eieren voor gerechten die rauwe eieren bevatten

Salmonella en andere schadelijke ziektekiemen kunnen zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van normaal uitziende eieren leven. Veel vakantiefavorieten bevatten rauwe eieren, waaronder eierpunch, tiramisu, hollandaise saus en Caesar dressing. Gebruik altijd gepasteuriseerde eieren bij het maken van deze en andere voedingsmiddelen gemaakt met rauwe eieren.

Eet geen deeg of beslag

Deeg en beslag dat gemaakt is met meel of eieren kunnen schadelijke kiemen bevatten, zoals E. coli en Salmonella. Proef of eet geen ongepasteuriseerd deeg of beslag van welke aard dan ook, inclusief die voor koekjes, taarten, taarten, koekjes, pannenkoeken, tortilla’s, pizza’s of handwerk. Laat kinderen geen rauw deeg of beslag proeven.

Houd voedsel gescheiden

Houd vlees, gevogelte, zeevruchten en eieren gescheiden van alle andere voedingsmiddelen in de supermarkt en in de koelkast. Voorkom dat sappen van vlees, gevogelte en zeevruchten druipen of lekken op andere voedingsmiddelen door ze in containers of verzegelde plastic zakken te bewaren. Bewaar de eieren in de originele doos in het hoofdcompartiment van de koelkast.