Onze voeten hebben het soms zwaar te verduren. We staan er de hele dag op, lopen lange afstanden en onze voeten dragen ons hele lichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen op enig moment last krijgen van voetproblemen. Gelukkig biedt podotherapie uitkomst. In deze blog bespreken we wat podotherapie is en voor welke voetproblemen je bij een podotherapeut terecht kunt.

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het onderzoeken, behandelen en voorkomen van voetklachten en klachten die voortvloeien uit een afwijkende stand of functie van de voeten. Een podotherapeut is een specialist op het gebied van de voet en alles wat daarmee te maken heeft.

Voor welke voetproblemen kun je terecht bij een podotherapeut?

Er zijn veel verschillende voetproblemen waarvoor je bij een podotherapeut terecht kunt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden Hielspoor:

  • Platvoeten of doorgezakte voeten
  • Klachten aan de enkels, knieën, heupen of rug die ontstaan door een afwijkende stand of functie van de voeten
  • Hamertenen of klauwtenen
  • Ingegroeide teennagels
  • Overmatig eelt of likdoorns
  • Voet- en nagelschimmel
  • Diabetesgerelateerde voetproblemen

Behandeling bij een podotherapeut

Een podotherapeut zal eerst een uitgebreid onderzoek doen om de oorzaak van de voetproblemen te achterhalen. Dit kan bestaan uit een gesprek, een loopanalyse en het maken van afdrukken van de voeten. Op basis van de resultaten van het onderzoek zal de podotherapeut een behandelplan opstellen. Dit kan bestaan uit het aanmeten van steunzolen, het geven van oefeningen of adviezen voor schoeisel en houding. Ook kan een podotherapeut een nagelbeugel plaatsen of een orthese maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is voorkomen van voetproblemen altijd beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om goed voor je voeten te zorgen. Draag schoenen die goed passen en zorg dat je voeten voldoende ondersteuning krijgen. Loop niet te lang op hoge hakken en beweeg regelmatig om de doorbloeding van de voeten te stimuleren.

Podotherapie is een belangrijke discipline die zich richt op het onderzoeken, behandelen en voorkomen van voetklachten en klachten die voortvloeien uit een afwijkende stand of functie van de voeten. Voor veel voetproblemen kun je terecht bij een podotherapeut. Met de juiste behandeling en adviezen kun je voetproblemen voorkomen of verhelpen en weer pijnvrij lopen.