Het kan zijn dat je een vulling nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan gaatjes als gevolg van een slechte verzorging of een ongezond dieet. Vrijwel iedere tandarts kan vullingen plaatsen, zoals Tandartspraktijk De Liefde in Amsterdam, maar hoe gaat deze behandeling precies in zijn werk en wat is de nazorg? In deze blog kijken we naar zowel de voorbereiding op de behandeling en de behandeling als de maatregelen die je daarna moet nemen.

Verdoving tijdens de behandeling

Als je een vulling nodig hebt of je tanden breken af, is het belangrijk om de tand en de holte goed schoon te maken voordat de vulling geplaatst wordt. Doe je dit niet, dat raakt de zenuw van de tand geïrriteerd en ervaar je waarschijnlijk een scherp stekende pijn. Om te zorgen dat het plaatsen van een vulling pijnloos uitgevoerd kan worden, zal de tandarts vrijwel altijd een lokale verdoving toepassing door middel van een injectie. Het in te spuiten gebied wordt voor de injectie behandeld met een speciale verdovende gel; dit maakt de injectie iets comfortabeler. Daarna wordt de vloeistof langzaam geïnjecteerd. De gebruikte naalden zijn zeer fijn en de meeste mensen voelen ze niet naar binnen gaan. Het kan wel licht gevoelig zijn omdat het medicijn weefsel in het tandvlees verplaatst.

Er zijn twee voorname types van verdoving. Een blok-injectie verdooft een heel deel van de mond, zoals de linkerkant van je onderkaak. Een infiltratie-injectief verdooft een veel specifieker gedeelte van de mond, zoals een of twee tanden. Afhankelijk van de soort vulling die je nodig hebt en je eigen fysieke gesteldheid zal de tandarts beoordelen wat de beste manier van verdoven is.

Na de behandeling

Zodra de vulling geplaatst is, kan het voelen alsof het verdoofde gedeelte opgezwollen is. Dit is niet het geval, maar je lichaam geeft wel die reactie. Daarnaast is het mogelijk dat het verdoofde deel een beetje lam voelt. Zodra de verdoving langzaam verdwijnt kun je een licht prikkend gevoel overhouden. De intensiteit en duur van dit gevoel hangt van het type medicijn dat gebruikt is en de hoeveelheid. Over het algemeen duurt het een paar uur.

Terwijl je mond nog gevoelig is, is het belangrijk om heel heet eten en drinken te vermijden. Het voorheen verdoofde deel heeft namelijk geen besef van temperatuur en het kan zomaar verbranden. Daarbij is het verstandig om voedsel waarbij je veel moet kauwen te vermijden, omdat je door de verdoving makkelijk op je wang bijt. Dit kan weer leiden tot wonden en infecties!

Wat moet je doen als je toch op je wang hebt gebeten?

Als je hard op je wang hebt gebeten en daardoor een klein wondje in je mond hebt veroorzaakt is het belangrijk om de wond schoon te houden. Spoel met een lauwwarme, zoute mondspoeling om het gebied schoon te maken. Vermijd daarna alcohol en roken om te zorgen dat de wond niet weer opnieuw vies wordt. De meeste wondjes helen binnen een paar dagen en zijn verder geen gevaar voor je gezondheid als je rekening houdt wat je in die periode eet en drinkt. Neem voor vragen of zorgen altijd contact op met je tandarts.