In het openbaar vervoer ben je nog steeds verplicht een mondkapje te dragen en het is nog niet duidelijk wanneer deze regel zal worden stopgezet. Afstand houden blijft belangrijk en dat is in het openbaar vervoer eigenlijk onmogelijk. Om er zorg voor te dragen dat de voorraad medische mondkapjes voor medisch personeel niet op raakt, mag je in het openbaar vervoer ook een niet-medisch kapje dragen. Zoals je hier zult zien, betekent dat niet automatisch dat het een mondkapje is van minder kwaliteit. De werking is anders en dat is ook de belangrijkste reden waarom niet-medische kapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn gemaakt.

 

Het doel van een niet-medisch mondkapje

Een niet-medisch mondkapje beschermt jou er niet van om het virus op te pakken. Het zorgt ervoor dat je het virus niet kunt overdragen. Daarom hebben niet-medische mondkapjes ook geen keurmerken en certificeringen nodig, ze bieden geen bescherming. Als je i een ruimte bent waarin mensen dicht op elkaar staan, zoals in een bus, dan zal iedereen die een kapje draagt het virus minder gemakkelijk verspreiden. Dit is direct de reden voor het verplicht stellen van mondkapjes in het openbaar vervoer: als niemand het kan overdragen is iedereen beschermd.

 

Zelf een kapje maken mag ook

Daarnaast is het ook toegestaan om je eigen mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. In dit geval hoef je geen mondkapjes te kopen. Je vindt de instructies daarvoor gemakkelijk online. Zorg er wel voor dat je de officiële instructies neemt en dat je alleen mondkapjes die goed aansluiten en je neus, mond en kin bedekken gebruikt. Heb je een kapje gemaakt die niet zo goed zit, dan is het beter om deze niet te dragen. Aangezien er geen keurmerken en certificeringen nodig zijn, kun je met een goed zelfgemaakt stoffen mondkapje ook gewoon het openbaar vervoer in.

 

Zorg voor de beste werking

Een niet-medisch kapje heeft in ruimtes zoals een bus dus eigenlijk alleen toegevoegde waarde als iedereen hem draagt. Wil je dat dit mondkapje zijn werk zo goed mogelijk doet, dan zijn er een aantal richtlijnen die je volgt.

  • Handen wassen en ontsmetten: was en ontsmet je handen direct voordat je het kapje opzet en direct nadat je hem af hebt gedaan.
  • Stoffen gedeelte niet aanraken: pak het mondkapje alleen beet bij de touwtjes of elastiekjes. Raak het stoffen gedeelte niet aan bij het op- en afzetten en ook niet tijdens het dragen.
  • Eén keer gebruiken: doe het mondkapje één keer op. Als je reis voltooid is gooi je hem weg of berg je hem veilig op.
  • Handleiding stoffen monddoekjes: stoffen monddoekjes kun je wassen en opnieuw gebruiken. Doe de schone monddoekjes samen in een luchtdicht zakje. Doe het gebruikte kapje nadat je deze afdoet in een apart luchtdicht zakje voor gebruikte mondkapjes. Eenmaal thuis aangekomen was je deze zo snel mogelijk op 60 graden en zonder wasverzachter.
  • Als je kapje nat wordt: merk je dat je mondkapje nat geworden is door intensief gebruik, dan is het tijd om hem te vervangen.