De naam zegt het eigenlijk al: iemand die gespecialiseerd is in het hygiënisch maken van je mond. Alleen dat kunnen wij zelf en onze tandarts toch ook? Er zijn bepaalde situaties waarbij het beter of zelfs nodig is om een bezoekje te brengen aan de mondhygiënist. Wanneer dit het geval is, vertellen wij je in deze blog.

Bloedend, rood of gezwollen tandvlees

Bloedend tandvlees dat er rood en gezwollen uitziet, is vaak een signaal voor ontstoken tandvlees. Een mondhygiënist is niet bij al het ontstoken tandvlees noodzakelijk. Het ligt eraan in welk stadium de ontsteking zich bevind. Bij langdurig geïrriteerd tandvlees is het aan te raden om de tandarts te bezoeken. Deze kan goed beoordelen of een bezoekje aan de mondhygiënist noodzakelijk is of dit niet het geval is.

Slechte adem of vieze smaak in de mond

Een slechte adem wordt vaak geassocieerd met de welbekende ochtendgeur. Je hebt de hele nacht met je mond dicht geslapen, dus is het niet gek dat je ochtendadem niet zo fris is als normaal. Bij sommige mensen komt deze geur alleen weer terug na het poetsen van de tanden. Kauwgum of pepermunt helpen maar voor even, want deze adem komt door een slecht verzorgd gebit. Wanneer je hier vaker last van hebt, is het van belang om een afspraak te maken bij een  mondhygiënist. Zij zijn gespecialiseerd in het weer schoon maken van je gebit, zodat je met een frisse adem op pad kunt gaan.

Losse tanden en kiezen

Bij losstaande tanden of kiezen is het van belang dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt bij de tandarts. Zij weten precies welke vervolgstappen er gezet moeten worden. Het kan voorkomen dat het te maken heeft met de hygiëne van je gebit, in dat geval verwijst de tandarts je door naar een specialist op het gebied van mondhygiëne.

Zichtbaar tandsteen en verkleurde tanden

Veel mensen hebben last van tandsteen of verkleurde tanden. Een kleine hoeveelheid tandsteen is niet direct een probleem. Bij je jaarlijkse controle bij de tandarts wordt de tandsteen verwijderd en je gebit is weer schoon. Wanneer de tandsteen echter goed zichtbaar is, dan is er sprake van een grote hoeveelheid tandsteen tussen de tanden en kiezen. Dit gaat vaak samen met verkleurde tanden. Vraag advies aan de tandarts en laat je adviseren over hoe je tandsteen het beste tegen kunt gaan.

Steeds weer nieuwe gaatjes

Wanneer je last hebt van steeds weer nieuwe gaatjes, is er een grote kans  dat dit te maken heeft met de hygiëne van je mond en gebit. Het kan hierbij helpen om een afspraak te maken bij de tandarts of mondhygiënist. Zij zijn in staat om je te adviseren over hoe je nieuwe gaatjes kunt voorkomen. Dit scheelt op den duur veel tijd, geld, pijn en schade aan je gebit.