Familieopstellingen zijn een krachtige methode om je te helpen moeilijke verstrengelingen te herkennen, bijvoorbeeld binnen je familie. Er gaat veel aandacht naar contact maken met het bewustzijn. Oplossingsgerichtheid is hierbij een kernbegrip. Deze methode zorgt voor meer begrip tussen familieleden, wat zorgt voor een diepe ontspanning die de liefde tussen de familieleden weer laat stromen.

Wat gebeurt er tijdens familieopstellingen?

Familieopstellingen beginnen met een kort gesprek tussen de cliënt en de facilitator. Tijdens het gesprek probeert de facilitator de intentie van de cliënt voor de sessie te begrijpen. Bijvoorbeeld, als een cliënt angsten ervaart en er vrij van wil zijn, kan de begeleider vragen: “Welke situaties veroorzaken je angst?” of “Wanneer is de angst begonnen?”.

Zodra de facilitator voldoende informatie heeft verzameld, vraagt de facilitator de cliënt om familieleden, vrienden, collega’s of andere personen uit te kiezen die relevant zijn voor de situatie. In een groepsworkshop betekent dit dat de cliënt mensen uit de groep kiest om op te staan en verschillende leden van zijn of haar familie te vertegenwoordigen. Hoewel andere deelnemers aan de workshop vaak vreemden zijn, kunnen ze door de cliënt worden gekozen om hun moeder, vader, broer of zus, grootouder, grootouder, baas op het werk of de cliënt zelf tijdelijk te vertegenwoordigen.

Wat zich ontwikkelt is een 3D-weergave van de visie van de cliënt op zijn of haar familie, werkplek of ander systeem dat hij of zij onderzoekt. Vanaf het begin begint het uitbesteden van wat voorheen een intern beeld was, inzichten op te roepen. Waarom heeft de klant zijn moeder zo ver van zijn vader geplaatst? Waarom ziet de vertegenwoordiger van de cliënt eruit alsof hij of zij met zijn of haar broer of zus in een impasse verkeert?

Systemische gezinstherapie

Systemische gezinstherapie werd voor het eerst ontwikkeld door de Duitse therapeut Bert Hellinger. In deze therapeutische benadering beschouwen we het individu als onderdeel van een groter geheel – een familiesysteem – in plaats van als een aparte entiteit. Zijn individuele gedrag, gevoelens en attitudes moeten worden begrepen in de context van deze grotere groep. Net als in elk ander systeem zijn er onuitgesproken wetten die gelden binnen het familiegidsgedrag waarvan wij, als familieleden, ons grotendeels niet bewust zijn. Lijden ontstaat meestal bij een familielid wanneer een of meer leden van het systeem onbewust deze archaïsche wetten overtreden. Ze doen dit onbewust, niet uit opstandigheid zoals men zou verwachten, maar uit liefde – een ‘blinde’ liefde.

Meer weten over familieopstellingen? Bekijk dan de pagina wat zijn familieopstellingen.