Vitaal in balans

Wortelkanaalbehandelingen: de nazorg

Wortelkanaalbehandelingen: de nazorg

Geplaatst op

Bij een wortelkanaalbehandeling denken de meeste mensen aan veel pijn en ongemak. In de praktijk kun je na een wortelkanaalbehandeling soms iets wat ongemak verwachten, maar het hebben van veel pijn is tegenwoordig helemaal niet meer aan de orde.

Met de moderne technieken en verdovingsmiddelen is deze wortelkanaalbehandeling volledig pijnloos uit te voeren, daarnaast is de behandeling ook steeds veiliger en sneller geworden.

Pijn na de behandeling

Nadat de verdoving is uitgewerkt, kan het wortelkanaal gevoelig zijn. Meestal gaat dit na enkele dagen vanzelf over. Je kunt de pijn eventueel tegengaan met paracetamol of ibuprofen.

Onderstaande complicaties komen soms ook voor:

  • Gezwollen ontstoken tandvlees rondom de wortel. Er liggen diverse zenuwen ronden de tandwortels, een ontsteking kan uitstralen naar dit omliggende gebied, waardoor je ook rondom de tand pijn kan ervaren.
  • Bloedend tandvlees kan ontstaan door de instrumenten van de tandarts. De instrumenten zijn flexibel en volgen het zachte weefsel in de tandwortel. Deze instrumenten kunnen het omliggende tandvlees iets raken, waardoor dit kan bloeden of ontsteken.
  • Vervelend gevoel door een tijdelijke vulling. De tandarts kan een tijdelijke vulling plaatsen om de wortel af te dichten, bijvoorbeeld voor een kroonopbouw. Wanneer deze vulling iets uitsteekt kan deze vervelend aanvoelen met kauwen.

In de meeste gevallen verdwijnt de pijn binnen enkele dagen. Wanneer je langdurig last hebt van bovenstaande complicaties is het belangrijk om deze door te nemen met een tandarts of endodontist.

De wortelkanaalbehandelingen is mislukt, wat nu?

Veruit de meeste wortelkanaalbehandelingen zijn gelukkig succesvol. Maar het kan voorkomen dat er complicaties optreden en de wortelkanaalbehandeling mislukt. Dit kan onder andere door:

  • Slechte mondhygiëne
  • Een vijltje breekt af in de wortelpunt
  • Een lekkende vulling
  • De tandwortel is geperforeerd

In de meeste gevallen kan de tandarts de behandeling herhalen, om de ontsteking op deze manier te verhelpen. Soms kan extractie of een wortelpuntoperatie nodig zijn. Hiervoor verwijst de tandarts je door naar een kaakchirurg.

Gerelateerde berichten

Tips voor het bereiden van gezonde maaltijden in weinig tijd

In een wereld waar tijd kostbaar is en het leven drukker lijkt dan ooit tevoren, kan het een uitdaging zijn om gezonde maaltijden op tafel te zetten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden