Vitaal in balans

Kun je teveel noten eten?

noten gezond

Kun je teveel noten eten?

Geplaatst op

Noten staan in het algemeen bekend als gezond. Ze bevatten mineralen, vitamines, onverzadigd vet en zijn een goede vegetarische optie. Het voedingscentrum heeft ongezouten noten dan ook opgenomen in de schijf van vijf en adviseert elke dag een handje noten te eten. Maar kun je ook teveel noten eten?

 

Notenkeuze

In het vak in de supermarkt is een grote keuze aan verschillende noten. Nederlanders eten vooral walnoten, cashewnoten, pecannoten en paranoten. Amandelen zijn officieel vruchten en zijn ook populair. Ook de bekende pinda is een peulvrucht in plaats van een noot. Al deze ‘noten’ scharen we voor het gemak onder deze categorie, omdat ze enerzijds zo worden genoemd in de volksmond en anderzijds omdat ze ongeveer dezelfde voedingswaarde hebben.

 

Onverzadigde vetten

Hoe zit het dan met alle vetten in noten? Noten bevatten in het algemeen inderdaad vrij veel vetten. Dit zijn wel de goede, onverzadigde vetten die er veel in voorkomen. Deze helpen juist om cholesterol in balans te houden, door de goede cholesterol te verhogen en de slechte variant te verlagen. Daarnaast geven noten vrij snel een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel geneigd zult zijn om door te eten of iets anders te eten. Noten zijn dus prima geschikt als je op je gewicht let.

 

Suikerspiegel

Ook voor de suikerspiegel is het eten van noten een goede optie. In tegenstelling tot koolhydraten zorgen noten niet voor een snelle stijging van de suikerspiegel. Je krijgt dus minder snel weer een hongerig gevoel. Dit geldt alleen voor notenmixen zonder toevoegingen als cranberry’s of rozijnen.

 

Kun je dus onbeperkt noten eten? Alle noten bevatten wel calorieën, bij het eten van grote hoeveelheden gaan deze uiteindelijk wel tellen. Zoals het voedingscentrum adviseert is een handje noten per dag een goede optie. Je kunt natuurlijk wel variëren tussen verschillende soorten noten en als je een keer geen vlees is, is het best verantwoord om wat extra noten te eten. Neem dus gerust met enkele regelmaat een zakje noten mee uit de supermarkt, of koop je noten online via de Notenkoerier.

Gerelateerde berichten

Tips voor het bereiden van gezonde maaltijden in weinig tijd

In een wereld waar tijd kostbaar is en het leven drukker lijkt dan ooit tevoren, kan het een uitdaging zijn om gezonde maaltijden op tafel te zetten...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden