Je hebt binnenkort tentamens, maar moet ook voetballen en trainen want jullie gaan voor het kampioenschap. Daarnaast leid je een actief sociaal leven en gaat vaak uit. Je voelt de druk om hoge cijfers te halen en scrolt de hele dag allerlei social media-tijdlijnen af om op de hoogte te blijven van je vrienden en familie. Je hebt het druk. Je bent opgebrand.

 

Het stressprobleem

Al in 2016 groeit het aantal studenten dat psychische of stress klachten heeft gestaag. Dit vertelden studentenpsychologen. Studenten hadden toen al burn-out klachten, ze vonden het lastig om zich te concentreren en ondergingen angstaanvallen. In 2018 bleek het niet veel beter te gaan. De wachtlijsten waren vol en ook de Landelijke Studenten Vakbond signaleerden dit stressprobleem onder studenten. Studenten dienden klachten in dat de druk om te presteren te hoog is.

Prestatiedruk

Het afschaffen van de basisbeurs zorgt ervoor dat veel studenten snel klaar willen zijn met hun studie. Ze hebben er simpelweg het geld niet voor om er lang over te doen. Hun vakken willen ze daarom gelijk in één keer halen. Daarnaast hebben ze vaak een bijbaan om hun studie en leven te bekostigen. Terwijl ze hier mee bezig zijn houden ze er vaak een druk sociaal leven op na en houden ze een oog op de toekomst.

 

Stage lopen, bestuurservaring opdoen en netwerken

Dat oog op de toekomst houdt studenten ook flink bezig. Om later een goede baan te krijgen moeten ze niet alleen hoge cijfers halen, maar ook alvast ervaring op doen. Stage lopen is bijvoorbeeld een manier om jezelf bij een bedrijf naar binnen te werken. Tegelijkertijd willen al je hoogopgeleide medestudenten hetzelfde bereiken en wordt Nederland überhaupt steeds hoger opgeleid, waardoor de concurrentie steeds groter wordt. Internationale ervaring op doen bij een bedrijf of organisatie is dus een pré. Als jij als student dit niet doet, dan loop je achter op de anderen waardoor je later wellicht minder snel een goede baan kunt vinden.

 

De druk verlichten

Vanuit universiteiten en hogescholen is er een plan gestart om de druk enigszins te verlichten. Een afspraak maken met een studentenpsycholoog zou bijvoorbeeld gemakkelijker moeten worden. Daarnaast wordt er meer voorlichting gegeven over burn-outs zodat studenten hun eventuele klachten kunnen signaleren waarna ze hulp kunnen zoeken. Maar niet alleen de studenten krijgen een voorlichting, ook aan de docenten op hogescholen en universiteiten wordt uitgelegd hoe ze stressklachten bij hun werkgroepen of klassen kunnen signaleren.